Ga naar de inhoud

In Nederland gaan het vleesconcern Vion en de federatie van mengvoederfabrikanten na de zomerperiode praten over mogelijkheden om het gebruik van maatschappelijk verantwoorde soja te bevorderen. Dat schrijft het Agrarisch Dagblad. Nauwelijks twee weken geleden wilde Milieudefensie de varkensslachterij van Vion in Boxtel nog blokkeren omdat de milieuorganisatie het vleesbedrijf mee verantwoordelijk acht voor de ontbossing van het Amazonewoud. De rechter verbood deze actie.

Vion en Nevedi hebben beslist om gezamenlijk te overleggen nadat de Braziliaanse soja-industrie en een aantal multinationals overeen zijn gekomen om geen soja meer te verhandelen die geteeld wordt op gronden waar op 24 juli van dit jaar nog oerwoud stond. Dat akkoord werd eind juli getekend tussen Braziliaanse olie- en exportorganisaties en multinationals zoals Cargill, Archer Daniels Midland, Bunge en Dreyfus.

Vion is naar eigen zeggen verheugd met die evolutie, aldus directeur Paul Jansen. "Als grote marktspelerls als Cargill, ADM en Bunge hierin stappen, dan krijgt de promotie van duurzame soja een omvang die ook voor een concern als Vion aantrekkelijk kan zijn". Nevedi bevestigt dat er binnenkort gesprekken gevoerd worden met Vion.

Eind vorig jaar bleek uit een onderzoek in opdracht van Milieudefensie en ontwikkelingsorganisatie Cordaid dat Nederland op grote schaal Braziliaanse soja importeert uit gebieden waar sprake is van ontbossing, illegale landonteigening en zelfs slavernij. Een groot deel van de soja die Nederland importeert dient als veevoeder voor Vion-varkens. Zo’n 75 procent van de Nederlandse varkens wordt door Vion geslacht.

Eerdere berichtgeving over maatschappelijk verantwoorde soja:
25/7/06: Soja-industrie pakt ontbossing Amazonewoud aan
25/7/06: Milieuorganisatie blaast alle acties tegen Vion af
14/7/06: Campina kiest voor maatschappelijk verantwoorde soja

Zuivelonderneming Campina wil dat al haar leden in 2011 zogeheten ‘groene soja’ in het veevoeder voor hun koeien gebruiken. Het concern heeft hierover drie weken geleden een convenant afgesloten met het Wereld Natuur Fonds (WWF), stichting Natuur en Milieu en Solidaridad. De groene soja garandeert eerlijke prijzen voor de lokale boeren maar heeft geen link met de ontbossing van regenwouden.

via VILT, 7 augustus 2006