Ga naar de inhoud

"Cargill geeft biobrandstoffen kwalijk geurtje"

Cargill, één van de bedrijven die in de running zijn om in ons land biodiesel te produceren, ligt elders in de wereld zwaar onder vuur voor inbreuken op allerhande ecologische en sociale fatsoenregels. "Schoner rijden krijgt zo een wel erg bittere bijsmaak", vindt Spirit-volksvertegenwoordiger Joris Vandenbroucke. Hij ondervraagt dinsdag Vlaams minister van Economie Fientje Moerman (VLD) die ethisch ondernemen hoog in het vaandel voert, over deze kwestie.

Voor de verdeling van de productiequota voor biodiesel over de geïnteresseerde bedrijven staat het Amerikaanse Cargill in poleposition. Tijdens de Amerikaanse roadshow van premier Verhofstadt in januari kondigde Cargill een investering van 62 miljoen euro in de Gentse haven aan. Het bedrijf wil er samen met de Vlaamse bedrijven Vanden Avenne Izegem en Bioro een biodieselfabriek bouwen.

Elders in de wereld ligt Cargill zwaar onder vuur omdat het in zijn bedrijfsvoering nauwelijks rekening zou houden met ecologische, sociale en ethische bekommernissen. Onlangs nog gaf Greenpeace een rapport vrij waarin Cargill als één van de hoofdverantwoordelijken wordt aangewezen voor de razendsnelle vernietiging van het Amazonewoud. Het bedrijf is er de grote motor achter de sojateelt, die jaarlijks duizenden hectaren van het regenwoud aanvreet. Zelf werd Cargill in Brazilië al meermaals veroordeeld omdat het bedrijf havenactiviteiten uitbouwde zonder de verplichte milieu-effectenstudie uit te voeren.

Ook de gerenommeerde International Crisis Group wijst Cargill met de vinger. In een rapport over de mensonterende toestanden in de katoenteelt in Azerbeidzjan, Tadzjikistan en Turkmenistan worden de westerse multinationals die er actief zijn, waaronder Cargill, medeverantwoordelijk gesteld voor het "in stand houden van de armoede" in de regio en het "ondersteunen van arbeidsomstandigheden die de mensenrechten flagrant schenden".

Nu Cargill in ons land in de running is voor de productie van biodiesel, acht Joris Vandenbroucke de tijd rijp voor een pittige discussie in het Vlaams Parlement, ook al is de toekenning van productiequota een federale materie. "Minister Moerman heeft de mond vol van duurzaam en ethisch ondernemen", zegt hij. "De manier waarop biobrandstoffen in ons land geproduceerd zullen worden, lijkt mij een goede testcase".

"Cargill mag dan nog de geldende regelgeving in ons land naleven, we kunnen de ogen niet sluiten voor wanpraktijken elders in de wereld", vindt Vandenbroucke. "Dat zou onethisch zijn. Om de productiequota van biodiesel te halen, zullen trouwens grondstoffen ingevoerd worden waarvan de productie in de landen van herkomst sociale en ecologische ravages aanrichten. Schoner rijden krijgt zo een wel erg bittere bijsmaak".

Bron: De Morgen

Eerdere berichtgeving over Cargill:
8/4/06: Greenpeace verhuist soja-actie naar Gentse haven

060502VILT