Uncategorised

Thema's

Landbouwbeleid:

Een goede prijs, gekoppeld aan beheersing van de productie, daar draait het om voor Wervel.

Schrijf in op de nieuwsbrief of lees over onze visie op een degelijk landbouwbeleid, regionaal tot globaal.

 


Soja:
Ook wie geen tofu of sojamelk consumeert, kan niet om de soja heen. Massale import van soja uit landen als Brazilië zet niet alleen ginds de bevolking samen met ecosystemen zoals het Amazonewoud en de Cerrado onder druk, maar veroorzaakt ook hier ecologische en sociale ravage.
 


Agroforestry:
Houtachtige gewassen en éénjarige teelten kunnen samen tot 30% meer dan apart. De kunst is ze te integreren. Mengteelt dus, met houtachtigen in een prominente rol. Landbouw met toekomst.


 
 


 Kemp:
Van oudsher is kemp belangrijk in Vlaanderen omwille van de edele vezel. Vroeger maakte men er touw van en doek. Vandaag energiebesparende auto-onderdelen, of stijlvolle kledij. Maar ook superfood.. [klik door naar campagne-pagina: Kan het es met Cannabis? Drugsvrije eco-innovatie]

 
 

Week van de Smaak 2008

week van de smaak 2008Denk globaal eet lokaal !

Wervel organiseert ook dit jaar verschillende activiteiten in Brussel, Leuven, Scherpenheuvel-Zichem, Oostende en Lier.

Hieronder vind je diverse badplaatsen en steden waar iets te ‘smaken’ valt:
 
Donderdag 13 november

startevenement Brussel

Zaterdag 15 november

Zin in een (h)eerlijk vers kustontbijt? Kom dan zeker tussen 8 uur en 10 uur naar  de jeugdherberg van Oostende, Oostduinkerke of Blankeberge. Met de slogan ‘denk globaal, eet lokaal’ op ons ontbijtbord willen we kusttoeristen motiveren om te kiezen voor voedsel van dichtbij en eerlijke handel.
Je kan inschrijven bij de jeugdherberg van jouw keuze 

 • tel. +32 (0) 59 805297 voor Oostende
 • tel: +32 (0) 58 51 26 49 voor Oostduinkerke
 • tel: +32 (0) 50 41 53 07 voor Blankenberge

volwassenen: 5 Euro - kinderen (3 tot 12 j): 4 Euro - tot 2 jaar gratis

Persbericht

Donderdag 20 november

Ooit al een wereldmaaltijd geproefd? Ontdek dit nu bij ‘de Vlaspit ’, een sociale werkplaats met een gezellig restaurant in Scherpenheuvel-Zichem. De wereldmaaltijd kost 9 euro en je kan inschrijven via de Vlaspit 013/78.46.34
Aanvang: 12 uur.


Vrijdag 21 november

Na de soep de patatten! Wervel werkt dit jaar opnieuw samen met Vélo vzw . De Belgische patat zal gekruid worden met een vleugje diversiteit en overgoten met een creatief sausje! Wie is dit jaar de onverwachte gast ? Enkel toegankelijk via uitnodiging, aan te vragen bij .

's Avonds serveert het Leuvense Netwerk Duurzaam Verbruiken een overheerlijke maaltijd! Dit initiatief kwam tot stand door samenwerking van Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA), Masereelfonds, Miel Maya Honing, Oxfam-Wereldwinkels Leuven, Vredeseilanden, WErkgroep voor een Rechtvaardige en VErantwoorde Landbouw (WERVEL).

Menu om te watertanden:

 • Glaasje schuimwijn ‘Chateau Meerdael’ met Lupinehapje
 • Pompoen-currysoep
 • Stroganoff van seitan en linzen; Geblancheerde en gegratineerde broccoli; Salade van rode groenten
 • Speculaas-honing ijs met warme krieken
 • Koffie/Thee met verrassingshapje

Dit alles voor slechts 15 euro, inclusief drank! Vlug inschrijven bij 016/22 91 80, 0487/413 087.

zondag 23 november

Lier is de stad van de smaak: een groots slotevenement ‘Cirkel van de Smaak ' vindt plaats in gaststad Lier. Wervel zal er aanwezig zijn met een interactieve stand.

Week van de Smaak 2006

WvdSmaak2006Tien dagen lang zullen 700 evenementen Vlaanderen omtoveren tot één groot smaaklaboratorium. Lees het persbericht Wervel wil smaakrevolutie!

Over de schouders van bekende topchefs en ervaren kookmoeders meekijken, een culinaire wandeling maken langs smakelijke plaatsen, alles leren over de producten van je eigen streek of precies experimenteren met de keuken van andere culturen, zelf de handen uit de mouwen steken in het school- of bedrijfsrestaurant, deelnemen aan proeverijen en kookworkshops: de Week van de Smaak serveert het allemaal. Ook Wervel wil in de Week van de Smaak uw aandacht vragen.
Voor alle activiteiten kan u terecht bij of GSM 0485/938.042

Week van de Smaak 2007

 • Donderdag 15 november : startevenement Brussel

Voor het startevenement in Brussel van de week van de smaak 2007, werkte Wervel samen met Velt en Bioforum. In het teken van de ecosmos, mochten de genodigden proeven van toastjes met verschillende soorten zelfgemaakt biobeleg.

Wervel grijpt dergelijke evenementen aan om alternatieven van soja te belichten, en gaat met lupine en hennepolie aan de slag als basis voor het beleg.

Lees hier het verhaal van het lupinevrouwtje.

 

 • Vrijdag 16 november : Open Venster in Brussel

SoCiuS organiseerde in De Factorij te Schaarbeek de tweede editie van Open Venster, de trefdag van het sociaal-cultureel volwassenenwerk.

Wervel was aanwezig met een informatiestand, en liet je graag proeven van broodbeleg op basis van lupines en hennepmayonnaise…

 

 • 19 - 23 november: in het UZ-ziekenhuis van Leuven.

Van de oorspronkelijke samenwerking tussen Wervel en UZ-Leuven bleef jammer genoeg niet veel over. UZ-Leuven werkte een eigen programma uit voor ‘de week van de smaak’, maar daar pikten wij alsnog graag op in. We kregen de ruimte voor een wervelstand bij 2 bezoekersrestaurants (Gasthuisberg en Pellenberg). 

Met een aantal vrijwilligers van de basisgroep Vlaams-Brabant informeerden we graag geïnteresseerde bezoekers over de ‘denk globaal, eet lokaal’-campagne, de sojaproblematiek  en de mogelijke alternatieven.

 UZ

 

 

 

 • 20, 21 en 22 november: ALMA 1, 2, 3 en gasthuisberg in Leuven.

Wervel animeerde in ALMA 1, 2, 3 en gasthuisberg in Leuven.

In de ALMA’s werden de bezoekers uitgedaagd om ook eens naar het verhaal achter hun eetgewoontes te kijken. Wervel moedigde Alma aan om het menu van de week lichtjes bij te schaven. Een mooie eerste stap die we met onze aanwezigheid op de Alma’s wat meer bodem willen geven.We hopen op veel reacties van studenten.

Hopelijk krijgen we op die manier ook na de week van de smaak meer lokale producten en sojavrij vlees in de Alma menu’s…

Daarnaast gaven we ook extra aandacht aan de groentetas voor studenten.

In samenwerking met Voedselteams en studentenvoorzieningen K.U.Leuven verloten we 12 groentetassen onder de Alma-bezoekers.

De winnaars haalden hun groentetas af in Alma 2.

ALMA

 • Donderdag 22 november : Wervel brengt Velo en Lut De Clercq samen in Leuven!

Velo is een sociaal en ecologisch fietsproject waar Leuvense studenten, personeel K.U.Leuven en externe organisaties terecht kunnen voor het huren van een fiets. Daarnaast heeft Velo een fietsherstelplaats, waar studenten hun fiets kunnen (laten) herstellen.

Er wordt zo een zinvolle werkervaring en (tijdelijke) opleiding geboden aan jongeren en kansengroepen uit het deeltijds onderwijs, Industrieel Leerlingenwezen (ILW), leefloners en alternatief gestraften. met het oog op doorstroming naar de reguliere arbeidsmarkt.

In 2007 was Lut De Clercq, chef-kok Backstage Cooking Ancienne Belgique - Brussel, de meter van de tweede editie van de Week van de Smaak en voorzitter van het kwaliteitscomité.
 
Het programma:

De werknemers van Velo kookten op 22 november zelf hun eerste middagsoep. Dit op basis van een recept van Lut De Clercq met seizoensgebonden ingrediënten van een lokale boer.

Lut kwam zelf langs om te proeven. Als aanmoedigingsgeschenk kreeg Velo soepkommen van Wervel, met het logo ‘denk globaal, eet lokaal’. Onze hoop bleek niet ijdel, dit was een eerste stap voor het opstarten van een Velo-keuken. Niet dagelijks  maar toch wekelijkst staat sindsdien soep op het menu met seizoensgroenten uit de streek…

LutDeclercq

recept Lut Declercq

op basis van 2 Kg witloof  (Brussels streekproduct) grof gesneden
1 bosje salie / dikke ajuin / 2 teentjes look

stoven in boter, p & z 

water toevoegen en laten garen


laatste 2 minuten 4 eetlepels pernod toevoegen

(laten doorkoken = alcohol weg)  en pureren

opdienen met brood en boter

bereidingstijd : 30 minuten

 

 • Zaterdag 24 november : in Oostende vanaf 13u30 en in Antwerpen van 8u30 tot 13uWeek van de Smaak 2007

 

Jeugdherberg de Ploate in Oostende vanaf 13u30

Ook hier werd resultaat geboekt en een eerste zaadje voor een toekomstige samenwerking geplant. Ondertussen genoten we van een heel leuke vrijwilligersontmoetingsdag in de Ploate en werken we in 2008 opnieuw samen met de kustjeugdherbergen. (zie programma 2008)

De Dobbelhoeve in Schilde van 8u30 tot 13u. Op zaterdag 24 november 2007 was Wervel van 8u30 tot 13u aanwezig op de Dobbelhoeve in Schilde. De bezoekers werden er met plezier geïnformeerd worden aan de wervelstand door de basisgroep van provincie Antwerpen.

Kortrijk is de stad van de smaak: de basisgroep OW-Vlaanderen van Wervel ontvangt je op de slotdag (zaterdag) graag aan hun stand tijdens het slotevenement van de week van de smaak in Kortrijk