Agroforestry

notelarenmetgraanAgroforestry-aanplant van noten met graan (85 bomen/hectare)
In Vlaanderen is elke morzel grond kostbaar. Een hoge productiviteit dringt zich op. Boslandbouw (agroforestry), of het combineren van bomen met gras- of akkerland op hetzelfde perceel, presteert economisch en ecologisch beter dan monoculturen.

Schrijf je in op de nieuwsbrief agro-ecologie en agroforestry

Overzicht: soorten agroforestry - boomsoorten - tussenteelten - voordelen - nadelen - juridisch - onderzoek - koolstof - downloads - bekijk documentaires - pers - links - rol van Wervel rond agroforestry sinds 2002 - word lid van de Europese Agroforestry Federatie.logo Vlaamse overheid

 

Word lid van de Europese Agroforestry Federatie (EURAF)!

Wil jij ook dat er meer agroforestry komt in Vlaanderen? Word dan vandaag nog lid van de Europese Agroforestry Federatie. Jouw lidmaatschap zorgt dat de groeiende Europese agroforestry-beweging nog meer armslag krijgt.

EURAF logo

EURAF heeft al heel wat bereikt, maar we kunnen meer doen met meer leden.

Neem contact op als u lid wil worden, dan krijgt u per mail een betalingsuitnodiging.

Lid worden via Wervel kost 10 euro/jaar, onafhankelijk lid worden 30 euro/jaar.

CahierDVD 'Aanplant en snoei van bomen in het veld'

Agroof begon in 2013 de reeks CahierDVD, met Aanplant en snoei van bomen in het veld. Wervel vertaalde deze uitgave van 48 pagina's en 2u40 video. De waardevolle ervaringen en kennis uit Frankrijk zijn in heel Europa toepasbaar. Vanaf zomer 2015 uitgegeven in het Nederlands (waar nodig hertaald naar Vlaams/Nederlandse context).

Graaf eens een greppel

Contourboslandbouw in Heuvelland

Op de heuvelflank van de Rodeberg in Westouter is bioboer Rik Delhaye gestart met de aanleg van greppel-bermstructuren langs de hoogtelijnen. Hij installeert op de bermen verschillende etages met telkens een andere teelt: van groenten tot kleinfruit en hoogstamfruit. De greppel-bermstructuren dijken erosie volledig in: nutriƫnten blijven op het land en de waterberging van het landschap verhoogt, wat aquacultuur mogelijk maakt.