Voeding mee oorzaak van toename allergieën

Belangrijke veranderingen in onze voeding hebben de jongste twintig tot veertig jaar bijgedragen tot een sterke toename van het aantal allergische aandoeningen, zowel bij kinderen als volwassenen. Dat schrijft het medisch vakblad De Huisarts.

Twaalf Europese experts besluiten na onderzoek dat vitamine C en E en selenium (vooral in fruit en groenten) beschermend zouden werken tegen allergieën, net als bepaalde vetten in vis, melk, boter en plantaardige oliën.

Ook borstvoeding speelt volgens hen een belangrijke rol. Baby's minstens vier maanden uitsluitend moedermelk geven, zou een doeltreffende bescherming bieden tegen onder meer huidallergieën en astma. Vandaar is één kind op drie allergisch. Tegen 2015 zal de helft van de Europese bevolking een allergie ontwikkeld hebben.(MP)

Bron: Het Laatste Nieuws; via Vilt, 30 nov 2006

In een bericht van 23 oktober 2006 meldde Vilt dat yoghurt drinken ontwikkeling van allergieën onderdrukt.

zie voor een onderzoek op Europese schaal ook : http://www.medinews.be/full_article/detail.asp?aid=8134, waar onderstaande te lezen is :

Europees allergie-onderzoek bij kinderen

Voedselallergie komt meer voor bij kinderen (vijf tot acht procent) dan bij volwassenen (één à twee procent). De laatste decennia stijgt het aantal gevallen van voedselallergie bij kinderen. Hoe dat komt is onduidelijk. Op 1 september start EuroPrevall, een vierjarig grootschalig Europees onderzoek naar het vóórkomen, de oorzaken en de kosten van voedselallergie bij kinderen. In totaal participeren 12.000 kinderen en hun ouders; in ons land hoopt men 1500 kinderen te kunnen onderzoeken. Het Nederlandse deel van het project wordt uitgevoerd door het AMC, het Flevoziekenhuis Almere en verloskundigen van de Zorggroep Almere.

zie : 24/08/2006

Voor EuroPrevall dienen de volgend verwijzingen :

Two key activities of InformAll were to build a Portal and database for quality accessed information on food allergy.

The second release of the allergy database is now available and contains searchable technical information about some animal and plant allergenic foods. Further information on additional allergenic foods will be made available together with summaries of the information suitable for a lay audience

Visit the food allergy database at foodallergens.ifr.ac.uk or the food allergy portal at www.ifr.ac.uk/allergy

Facebook Twitter Pinterest