correlatie tussen intelligentie en vegetarisme

Intelligente kinderen hebben meer kans om op latere leeftijd vegetariër te worden. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Southampton die vrijdag online gepubliceerd werd door de Medical Journal. Over het hoe en waarom bestaat onduidelijkheid. "Misschien denken intelligente kinderen meer na over gezonde voeding", zegt onderzoekster Catherine Gale. Maar niet iedere co-auteur van de studie is even overtuigd van het causaal verband tussen intelligentie en vegetarisme.

In totaal werden 8.179 mannen en vrouwen van dertig jaar oud onderzocht. Op tienjarige leeftijd werden ze onderworpen aan een IQ-test. Vandaag blijkt dat 366 onder hen vegetariër geworden zijn, goed voor 4,5 procent van de populatie. Uit een vergelijking van hun IQ-tests met die van de andere deelnemers aan de studie, blijkt dat ze gemiddeld vijf IQ-punten meer scoorden toen ze tien jaar oud waren.

"Deels is het fenomeen te wijten aan deze mensen een betere opleiding genoten en het feit dat ze tot een hogere sociale klasse behoren, maar zelfs na de statistische weging en uitzuivering van deze factoren blijft de correlatie significant", zegt Gale. Collega Ian Deary van de universiteit van Edinburgh werkte mee aan het onderzoek, maar relativeert de resultaten: "Vegetariër worden kan gewoon één van de min of meer willekeurige culturele keuzes zijn die slimme mensen maken. Sommige keuzes zijn gelinkt aan hun gezondheid, andere niet".(KS)

Brond: VILT 18/12/2006

Meer informatie:Children with a high IQ are more likely to become vegetarian
Facebook Twitter Pinterest