De EU ruineert Afrikaanse kippenboeren

Afrikaanse kippenboeren hebben  te maken met  een ernstige bedreiging van Europese pluimvee-importen tegen eenderde van de marktprijs. Dit werd duidelijk gemaakt door een actie van Franse NGO's, die het opnemen voor de Afrikaanse kippenboeren. De leuze is : "Pluimvee-export – Europa trekt Afrika de veren uit".
De deze maand gelanceerde actie lobbyt bij EU-officials om Afrikaanse boeren te beschermen als onderdeel van internationale handelsgesprekken.
De NGO-groep verwijst naar de markten van Dakar (Senegal) en Yaounde en Duala (Kameroen) waar kip van de kleine boer wordt verkocht voor 1,80 tot 2,40 euro per kg, terwijl de EU op dit moment in die landen kip importeert aan slechts 0,50 euro per kg.
De import van diepvrieskip in Kameroen steeg van slechts 978 ton in 1996 naar 22.154 ton in 2003. Senegal maakte hetzelfde mee; in vijf jaar tijd steeg de import ervan tienvoudig. Daardoor legde 40% van de Senegalese kippenboerderijen het loodje, volgens de NGO-groep.
De groep, onder leiding van een RK antihongerinitiatief genaamd "Agir Ici" en het Frans Comité voor Internationale Solidariteit, richt haar pijlen op de EU-praktijk om kippenvlees te dumpen in Afrika zodra de EU-markt verzadigd is. De groep betwist ook de "logica van de lage kosten" die volgens hem Afrikanen dwingt om hun markten te openen voor buitenlandse concurrentie.
De voorzitter van de Franse pluimvee-handelsassociatie, Alain Melot, verdedigde de handelwijze door erop te wijzen dat de prijzen volledig tot stand komen volgens vraag en aanbod. Melot wees er ook op dat de landen vrij waren om importheffingen toe te passen als de importen schade toebrachten, zoals Nigeria doet, dat geen Europees kippenvlees importeert.
Caroline Doremus-Mege van "Agir Ici" is van mening dat het argument van Melot onoprecht is. Nigeriaanse wetgeving is volgens haar in strijd met de regels van de WTO, die aansturen op verlaging van de handelsdrempels. Nigeria was volgens haar gedwongen om een "onwettige beslissing" door te voeren, die haar groep probeerde te legaliseren om de Afrikanen te helpen.
Ook een leidinggevend persoon van een grote kippenfirma , die niet met name genoemd wenste te worden, mengde zich in het debat. Hij stelde dat de verkoop van lokaal kippenvlees tegen hogere prijzen geen oplossing was en benadrukte dat de EU-import "een goede manier was om een bevolking met een geringe koopkracht te voeden."
Melot zei ook dat Afrikaanse kippenboeren meest kleine boeren waren, wat betekent dat zij hun productie zouden moeten opvoeren voor het opvullen van het vacuüm dat ontstaat bij dalende EU-importen. "Als zij hun grenzen sluiten, zullen ze hun eigen productie moeten opbouwen, en waar zal het geld vandaan komen ?" Doremus-Mege weerlegde dit door erop te wijzen dat voorafgaande aan de grote instroom van EU-importen de Senegalese en Kameroense pluimveesector "er tamelijk goed voorstond totdat deze geruïneerd werd door de grote importen".
Intussen zou er een uitlaatklep kunnen worden gevonden voor een deel van het Franse overschot aan pluimveeproducten nu de VS een achtmaanden durende ban op de import van Franse varkens- en kippenproducten opheft met inbegrip van fijne vleeswaren en 'foie gras'. Dit is het gevolg van een inspectiebezoek van Amerikaanse gezondheidsexperten gedurende afgelopen maand aan vier vlees- en pluimveeproductiebedrijven (mededeling van een woordvoerster van het Franse ministerie, Frederique Bayre).
Terwijl de vier agroproducenten die inspecties toestonden, weer kunnen exporteren naar de VS, zullen zeven andere die daartoe geen toestemming gaven, dat niet kunnen totdat zij inspectie toestaan, aldus Bayre.
 
Bronen : Business Report, AFP, Washington Trade Daily, 18 oktober 2004

Facebook Twitter Pinterest