landbouwconsumentmilieuzuiden

Menu

Lokaal Eco Fair

Een boer met LEF doet het anders: hij produceert lokale, ecologische en faire producten. Wat houdt dat in? Fair Trade wekt nogal wat reacties op bij boeren en boerenorganisaties hier bij ons. Waarom krijgen boeren in het Zuiden een eerlijke prijs en wij niet?
Na de melkcrisis twee jaar geleden kwamen verschillende supermarkten met hun zogezegd eerlijke melk op de markt. De ene betaalde 10 cent per liter meer, maar dat kon niet gecontroleerd worden door de journalist die erover wou schrijven, de andere sprak van eerlijke verloning zonder te vermelden hoeveel, andere boeren zeiden dan weer: “We nemen de afzet zelf in handen en betalen ons zelf uit.” Nergens echt een duidelijke kostenberekening, laat staan criteria voor sociale en ecologische duurzaamheid. De boeren in het Zuiden die via Fair Trade hun producten bij ons afzetten, voldoen echter wel aan een streng maar rechtvaardig lastenboek met heel wat groeicriteria. Als ze dat in het Zuiden kunnen, met al hun economische beperkingen, dan moet dat hier toch ook lukken? Daarom ging Wervel op zoek naar voorbeelden die tonen dat het ook hier kan: een transparante en democratische organisatie, kostendekkende prijzen, ecologische criteria en aparte fondsen voor gemeenschappelijke projecten. Na het succesverhaal van Bionido (inmiddels herdoopt tot ‘Biodia’) - de eerste en enige gegarandeerd eerlijke melk gebaseerd op een extern gecontroleerd lastenboek - stapte Wervel mee in in het project “Koolzaad, het zwarte goud van de Westhoek”. Koolzaad is een veelbelovende teelt die verschillende producten levert: CO2-neutrale brandstof of spijsolie, eiwitrijke perskoek die een alternatief is voor soja in veevoeders of in menselijke voeding, honing en bodemverbetering.
In de Westhoek wordt er voor dit 'zwarte goud' een breed gedragen project opgezet dat de criteria van eerlijke handel wil toepassen. Boeren worden betaald op basis van kostendekkende prijzen, er zijn overlegvergaderingen met de producenten en consumenten en zelfs voorafbetalingen. De Katholieke Hogeschool van Roeselare ging al aan de slag met de perskoek om energierepen en pasta te maken en de chocomaker van de Wereldwinkel-choco sloeg aan het experimenteren met de Vlaamse olie om een 100% faire choco te maken. Dat wordt smullen...

Werk mee in het team Lokaal Eco Fair contacteer patrick AT wervel PUNT be
Schrijf in op de nieuwsbrief  

Filter
Weergegeven # 
Titel Aanmaakdatum Hits
Kamp met LEF: transitie van choco naar vers fruit 24 september 2018 1293
Schoolmaaltijd smaakt net als thuis op Montessorischool Klimop 12 oktober 2017 2685
Inspiratiedag "commons in de voedselvoorziening" 3 juni 2017 Brussel 11 mei 2017 2698
Werveldialoog: de schoolmaaltijd als commons - woensdag 22 maart, Gent 09 maart 2017 3227
De Landgenoten werkt met gemene gronden (commons) 12 december 2016 840
Open de deur voor Lunch met Lef! 12 december 2016 4586
Op 30 september luncht Gentse school met LEF 29 september 2016 1110
Fair Trade linzen in Frankrijk 12 september 2016 2306
Wervel wil meer LEF: lokaal+eco+fair 01 juli 2016 842
Vakpers laat 25 jaar Wervel niet onopgemerkt passeren 05 januari 2016 2136