Landbouwbeleid
Landbouwbeleid is boeiende maar complexe materie, aangestuurd vanuit Europese of zelfs mondiale instellingen. Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) dat in 2012 zijn vijftigste verjaardag vierde en waaronder alle Europese lidstaten vallen is grotendeels bepalend geweest voor het huidige landbouwlandschap. De landbouw is door zijn activiteiten echter ook belangrijk voor andere beleidsthema's zoals volksgezondheid, milieu, biodiversiteit, water, ruimtelijke ordening, dierenwelzijn, landgebruik, eerlijke handel, gentechnologie en liberalisering.
Als Werkgroep voor een Rechtvaardige en Verantwoorde Landbouw hebben we in de loop der jaren een eigen visie opgebouwd over het landbouw - en voedselbeleid in Vlaanderen én Europa. Vanuit deze visie geven we regelmatig een aantal signalen.
In de Landbouwbeleid Updates bekijken we de landbouwactualiteit met een Wervelbril. We laten ons licht schijnen over de hervormingen en implementatie van het GLB en vatten de posities van de belangrijkste actoren in de sector en het middenveld samen. Ook andere actuele landbouwthema's komen aan bod zoals ggo's, de bijensterfte, de zadenwetgeving, vrijhandelsakkoorden, voedselverspilling, een baanbrekend nieuw onderzoek... Schrijf je hier in.
In dossiers gaan we dieper in op specifieke thema's. In het verleden waren er publicaties over vrijhandel, de GATT en WTO. Wist je bijvoorbeeld dat één handelsakkoord uit 1962 er voor zorgde dat West-Europa massaal aan het Amerikaanse soja-infuus ging hangen, waardoor de intensieve veehouderij uit zijn voegen barstte? Met alle gevolgen vandien. Ook over de verschillende mestactieplannen, over productiebeheersing en de toegang tot grond hadden (en hebben) we een gefundeerde mening. Meer recent is de publicatie “Andere Landbouw? Andere Economie!” waarin gesteld wordt dat een ander economisch model, een ecologische economie, noodzakelijk is voor een andere landbouw. Naar aanleiding van de Vlaamse verkiezingen ging Wervel langs bij alle democratische partijen met een lijst beleidsaanbevelingen om de economische malaise in de Vlaamse veehouderij te doorbreken en in een beweging ook ecologischer en socialer te maken.
Tot slot is er nog de themagroep landbouwbeleid, een team gedreven vrijwilligers dat zich een vijftal keer per jaar buigt over een thema dat ons intrigeert. Voorbeelden zijn lokale voedselstrategieën, de implementatie van het GLB in Vlaanderen, lokale fair trade, de voedselafdruk van Vlaanderen, boerenlandbouw vs agro-industrie, etc. Een of meerdere keren per jaar organiseren we ook een studiedag, de laatste keer over alternatieve financiering in de landbouw.
Wil je ons team versterken of een artikel schrijven voor de Update Landbouwbeleid of de Wervelkrant? Laat het dan weten via benny AT wervel PUNT be.