landbouwconsumentmilieuzuiden

Menu

Agro-ecologie

Vijf boeren en een kok maken Voedsel Anders tastbaar

Ondernemers aan de slag met agro-ecologie

voedselanders logolanceringkOp Krachtboer - een festival over de toekomst van de landbouw eind mei 2016 in Dranouter - getuigden vijf boeren uit Noord en Zuid over hun manier van werken. Professor agro-ecologie Marjolein Visser (ULB) leidde de boeren in. Nadien onthulde chefkok Kobe Desramaults het logo.

Pioniers tonen aan: landbouw + natuur is meer dan 2

Natuur en landbouwHet forum van 16 maart in Gent was een succes! Inspirerende pioniers uit het buitenland tonen hoe zij landbouw en natuur perfect weten te verzoenen. Wervel en Werkgroep Stadslandbouw Gent hameren erop dat deze systemen productiever zijn dan klassieke landbouw, en biodiverser dan klassiek beheerde natuur. Het voedselsysteem van de toekomst verweeft landbouw, natuur en recreatie, zeker in het kleine Vlaanderen. Overheid en belangengroepen hebben een sloophamer nodig om de kunstmatige grenzen neer te halen. Bekijk de presentatie van Benny over o.a. agroforestry en herstellende landbouw en die van Jos over eco-effectief ondernemen.
In navolging van dit forum organiseert Jos een cursus over eco-effectief ondernemerschap, op donderdag 19 mei in Gent. Meer informatie vind je hier.

Een boer in natuurgebied ‘t Burreken

logodonderijBurreken is een natuurgebied dat in de Vlaamse Ardennen ligt. Het is een oude benaming voor brongebied. Het gebied is ruim 40 hectare groot en uniek in zijn soort. Er is een boomgaard, knuffelbos, bramentuin, speelbos, orchideeënweide en wastine. Het wordt beheerd door Natuurpunt, maar ook boeren maken er gebruik van. Percelen in privébezit wisselen af met die van Natuurpunt. Een argeloze wandelaar denkt dat het allemaal natuurgebied is.