Ga naar de inhoud
Bekijk de hele krant!

Dit najaar werd 25 jaar geleden een zaadje gelegd, waaruit begin 1990 Wervel ontstond. Een reden om in 2015 terug- en vooral om vooruit te blikken. In de loop van een kwarteeuw zagen we tal van termen het landschap passeren: duurzaam – iedereen wil “duurzaam” zijn, vooral economisch dan -; maatschappelijk verantwoorde soja; biologisch, agro-ecologisch; voedselzekerheid, voedselsoevereiniteit; transitie, transformatie; voedselverlies, voedselverspilling en zoveel meer.

Wervel neemt telkens de (mode)woorden in de mond, proeft ze en moet nogal dikwijls misbruikte woorden uitspuwen. Neem nu de koppels van de laatste twee jaren: ‘transitie’, door de agrolobby omgevormd tot transformatie, en voedselverlies, om niet over voedselverspilling te moeten spreken.

Ngo’s en bewegingen mobiliseren al jaren rond de noodzaak dat we tot een radicale transitie moeten komen, in het post-petroleumtijdperk. Landbouw en voedsel zijn daar een belangrijk onderdeel van. Wat blijkt? De regimespelers uit de ‘keten’ (supermarkten, voedingsindustrie, grote landbouworganisaties) proberen deze dringende noodzaak nog wat uit te stellen door ‘transitie’ om te dopen tot ‘transformatie’: dat wat we sowieso doen, gaan we ‘verduurzamen’. Het gaat duidelijk om het knopen van een groene strik om het kapitalisme, om de aarde en haar bewoners zolang mogelijk te kunnen uitpersen. Maakten we al eens niet dezelfde greenwashing mee met de veevoedersector en zijn ‘verduurzaming’ van de sojavloed?

Zulk ketenoverleg krijgt van de Vlaamse overheid steevast veel subsidies. Telkens weer blijkt voor welk landbouw- en voedsel(export)model gekozen wordt.

Parallel loopt er nóg een ketenoverleg: over voedselverlies. Nee, gebruik in deze kringen niet het woord ‘voedselverspilling’. Het gaat hen om het verminderen van wat tot een normaal voedselverlies wordt beschouwd. Nochtans stelde niet alleen 11.11.11. in zijn laatste campagne, maar ook de FAO, dat een derde van de wereldlandbouwproductie verspild wordt.

Woorden kunnen zowel verhullen als openbaren. Heilige woorden worden dikwijls verkracht om belang en macht af te dekken. In de stijl van ‘In God we trust’. Maar soms – even –  staat de keizer naakt. Eenlingen, groepen, doen een poging om in de waarheid te leven. De leugen wordt dan doorgeprikt.

Wervel wil zo de volgende jaren tegelijk blijven prikken en meewerken aan een échte transitie.

De redactie @Wervelvzw