Ga naar de inhoud
Voeding verknipt

Biodiversiteit van Brazilië benutten

Van de buriti-palmboom kan letterlijk àlles gebruikt worden. De vrucht bevat veel vitamine A, B, C en ijzer. Het buritivlees bevat wel twintig keer meer vitamine A dan het toch hoge vitamine A-gehalte in een wortel. Clara Brandão stelt al decennia lang dat onze voeding door de industrialisering van landbouw en voeding sterk achteruitgaat.

Nochtans is Brazilië rijk aan een diversiteit van voedingsbronnen. Elke streek heeft zijn planten, noten en vruchten die kunnen worden gebruikt en die als supplement in de voeding kunnen worden ingezet. Ze geeft het voorbeeld van maniokbladeren. Alhoewel ze meer ijzer bevatten dan vlees en meer vitamine A dan melk, worden ze amper gebruikt. Momenteel wordt haar kennis in alle deelstaten van Brazilië en in tal van andere landen toegepast. Hopelijk wordt haar werk niet overklast door het grote geld van Bill Gates en co. [lees waarom je met een switch van Microsoft naar Linux agro-ecologie vooruithelpt] De ‘biofortificada’ (zoete patat verrijkt met vitamine A) is niet nodig. Elke regio heeft de échte ‘bio’krachten voor het oprapen. Ze moeten alleen maar gezien en verstandig gebruikt worden.”

Uit: Babaçu out! Soja in? in: Voeding verknipt, Wervel, mei 2014.

Boeklancering ‘Voeding Verknipt’

  • Vrijdag 23 mei in De Zondvloed te Mechelen (Onze-Lieve-Vrouwestraat 70), 20 uur
  • Vrijdag 30 mei in De Zondvloed te Roeselare (Sint Alfonsusstraat 4), 20 uur

Lancering in ‘Café Cerrado’, De Zondvloed, met muziek, kortfilm vanuit Brazilië, ontmoeting. Het boek kost 17 euro. Op de lanceeravond: 15 euro. Wie zich van 23 mei tot 15 juni via Wervel twee boeken aanschaft, krijgt er ‘De smaak van diversiteit’ bij.