Boeken

Op appeljacht, ontdek samen met je (klein)kinderen het verhaal van fruit

Help, er zijn geen appels meer!?

LKN01CVR copy

Het zou een bijzondere woensdagmiddag zijn, want Elena zou samen met haar papa een appelcake maken voor haar verjaardag. Maar in de winkel stoten Elena en haar papa op een groot probleem: er zijn geen appels te vinden. Wat nu? 

In het voorleesavontuur ' Op appeljacht' kan je samen met jouw (klein)kind op speurtocht gaan naar de bron van de appel. Waarom zijn er appels van Australië te koop als je er ook lokaal te vinden zijn?  

Het avontuur gaat verder door op een online platform, echt leuk! 

Op appeljacht is een ideaal Sinterklaas- of kerstcadeau voor kinderen uit de 2e en 3e kleuterklas. Het boekje is te koop voor 15 euro. 

Je kan het bestellen via

 

 • Aangemaakt op .
 • Laatste update op .

De kikker die zich niet laat koken. Klimaat in beweging - nieuw boek van Luc Vankrunkelsven

De kikker cover front page 001 300px copy'De kikker die zich niet laat koken' is een metafoor voor de mens, die zich niet laat doen. Hij ziet dat de wereld verandert. Zij informeert zich over wat er in de maatschappij gebeurt en probeert samen met vele anderen, kiezels in het water te verleggen.
Het nieuwe boek van Luc Vankrunkelsven levert hiervoor een kleine bijdrage, door kiezels aan te bieden die we samen in de heet wordende stroom kunnen verleggen.

Lees verder

 • Aangemaakt op .
 • Laatste update op .

Boekvoorstellingen: Oases - nieuwe lente in onze landbouwwoestijnen

Oases coverSinds 2009 zet Wervel in Europa de Braziliaanse Cerrado op de kaart. De overzeese sojawoestijnen in dat gebied voeden ons destructief Europees landbouw(export)model.

Maar er zijn agro-ecologische oases van alternatieven aan beide kanten van de oceaan. Het Wervelboek 'Oases' toont dat Voedsel Anders werkt.  Klik op de titel voor alle data.

Lees verder

 • Aangemaakt op .
 • Laatste update op .

Brazilië en WK-voetbal, Europa en zijn verknipte voeding - Boekvoorstelling

Voeding verkniptVera Dua: “Het schijnbare succes van bulkproductie heeft een verwoestende keerzijde”

Auteur Luc Vankrunkelsven beïndigde zojuist een tournee doorheen Brazilië om het nieuwe Wervel-boek 'Soja: tesouro ou tesoura?/Soja, schat of schaar?' te lanceren. Op de vooravond van de voetbaleuforie in Brazilië lanceert Wervel de Nederlandstalige versie: 'Voeding verknipt'. Dat ons landbouw- en consumptiemodel het Amazonewoud en Cerradosavanne in Brazilië vernietigt is een moeilijk verhaal. Daarom kiest Wervel er voor om dit in korte ervaringsverhalen te brengen. Levendige 'flitsen' waaruit de samenhang blijkt tussen de dingen. Kom naar de boekvoorstelling op 23 en 30 mei!

Lees verder

 • Aangemaakt op .
 • Laatste update op .

Boeklancering 'Voeding verknipt' 23 en 30 mei 2014

Voeding verkniptBiodiversiteit van Brazilië benutten

Van de buriti-palmboom kan letterlijk àlles gebruikt worden. De vrucht bevat veel vitamine A, B, C en ijzer. Het buritivlees bevat wel twintig keer meer vitamine A dan het toch hoge vitamine A-gehalte in een wortel. Clara Brandão stelt al decennia lang dat onze voeding door de industrialisering van landbouw en voeding sterk achteruitgaat.

Nochtans is Brazilië rijk aan een diversiteit van voedingsbronnen. Elke streek heeft zijn planten, noten en vruchten die kunnen worden gebruikt en die als supplement in de voeding kunnen worden ingezet. Ze geeft het voorbeeld van maniokbladeren. Alhoewel ze meer ijzer bevatten dan vlees en meer vitamine A dan melk, worden ze amper gebruikt. Momenteel wordt haar kennis in alle deelstaten van Brazilië en in tal van andere landen toegepast. Hopelijk wordt haar werk niet overklast door het grote geld van Bill Gates en co. [lees waarom je met een switch van Microsoft naar Linux agro-ecologie vooruithelpt] De 'biofortificada' (zoete patat verrijkt met vitamine A) is niet nodig. Elke regio heeft de échte 'bio'krachten voor het oprapen. Ze moeten alleen maar gezien en verstandig gebruikt worden."

Uit: Babaçu out! Soja in? in: Voeding verknipt, Wervel, mei 2014.

Boeklancering ‘Voeding Verknipt'

 • Vrijdag 23 mei in De Zondvloed te Mechelen (Onze-Lieve-Vrouwestraat 70), 20 uur
 • Vrijdag 30 mei in De Zondvloed te Roeselare (Sint Alfonsusstraat 4), 20 uur

Lancering in ‘Café Cerrado’, De Zondvloed, met muziek, kortfilm vanuit Brazilië, ontmoeting. Het boek kost 17 euro. Op de lanceeravond: 15 euro. Wie zich van 23 mei tot 15 juni via Wervel twee boeken aanschaft, krijgt er ‘De smaak van diversiteit’ bij.

 

 • Aangemaakt op .
 • Laatste update op .

Lancering nieuw Wervelboek bij gesprek tussen Brazilië-auteurs in Brussel op 29/03/12

Legal! Optimisme - realiteit - hoopHet nieuwe Wervelboek Legal! optimisme - realiteit - hoop werd voorgesteld op donderdag 29 maart in De Markten te Brussel. Dit gebeurde tijdens een gesprek tussen twee Brazilië-auteurs: Luc Vankrunkelsven en De Morgen-journalist Lode Delputte, met John Vandaele, Mo* als moderator. Download de cover. Lees een review van Jan Glorieux. Bestel het boek via info AT wervel PUNT be

 • Aangemaakt op .
 • Laatste update op .

Na fiasco Rio+20, voorstelling Wervelboek op 30/06/2012, Brussel

Boek LegalNa de zoveelste teleurstelling voor een planetaire milieutop en na de Greenwash Award voor VLAM stelt Wervel het boek 'Legal! Optimisme -realiteit- hoop' voor in Portugese en Nederlandse versie. Het boek linkt ons Europese consumptiepatroon aan de vernietiging overzee en bevat tal van greenwashvoorbeelden in Brazilië en Europa. In Micro Marché, nabij de Vismarkt in Brussel, 18u: boekvoorstelling (Fr/Nl/Pt), 19u30 concert MPB met Randieri Samora en Matheus Groove.

Organisatie: www.artenativa.be en Wervel.

Inlichtingen: aartenativa AT gmail DOT com of 0489 30 24 68

 • Aangemaakt op .
 • Laatste update op .

Europalia Brasil en Wervel: gratis boeken!

KempkookboekEuropalia focust tot half januari 2012 in op Brazilië-Europa. Daar Wervel zich al jaren in zo'n intercontinentale uitwisseling engageert en publiceert, bieden we enkele gratis exemplaren aan van het boek 'Brazilië-Europa in fragmenten?'
en '
De smaak van diversiteit'.Braziliëboek

Wie eerst reageert bij info(at)wervel.be, kan een boek ontvangen. Van elk zijn er 10 in de aanbieding.

De tentoonstelling over de Braziliaanse Cerrado kan aangevraagd worden. Foto's kunnen besteld worden.

 • Aangemaakt op .
 • Laatste update op .
 • 1
 • 2
Contact
 • +32 (0)2 893 09 60
Mundo-B
Edinburgstraat 26, 1050 Elsene, België

Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 2.0

Werkgroep voor een Rechtvaardige en Verantwoorde Landbouw vzw