Vrijwilliger in beeld

Irene Ibba

Irene IbbaHoe kwam je in contact met Wervel?

Enkele maanden na mijn aankomst in Brussel begin 2013, vond ik in het tijdschrift van Het Punt (dat vrijwilligerswerk promoot) een vrijwilligersvacature. Ik kwam uit de onderzoekswereld en wilde nieuwe mensen ontmoeten met gelijklopende interesses. Ik nam contact op, maakte kennis en begon te helpen op verschillende vlakken.

Rita Van de Voorde

Rita Van de Voorde

Hoe kwam je in contact met Wervel?

Enkele jaren geleden leerde ik Wervel kennen door de Wervelkrant, een tijdschrift dat uit de band sprong naast de traditionele land- en tuinbouwbladen. Ik was toen namelijk contractueel medewerker bij de traditionele land- en tuinbouwsectoren. Verder ben ik uit persoonlijke interesse naar lezingen van Braziliëkenner Luc Vankrunkelsven geweest.  Het was een verademing om te weten dat er een Werkgroep voor een Rechtvaardige en Verantwoorde Landbouw bestond én nog bestaat. Ook heb ik voor de milieuorganisatie, waar ik als vrijwilliger actief ben, een gespreksavond over vlees georganiseerd met als onderwerp “mogen we nog vlees eten?” Ik heb Wervel toen gecontacteerd om aan het gesprek deel te nemen.

Livia Corpas, werkzaam in het Cerradoteam

Livia Corpas

Livia Corpas is Braziliaanse. Ze werkt in het Cerradoteam. Ze leerde Wervel kennen via een boek over Brazilië van Luc Vankrunkelsven. Dit vertelt ze zelf:

Ik kwam in contact met Wervel tijdens Europalia Brasil in 2011. Toen ik bij Club.Brasil in de Kunstberg zat, zag ik het boek Brazilië-Europa in fragmenten? van Luc Vankrunkelsven. Vanaf dat moment begon ik Luc zijn werk te volgen omdat hij iets over mijn land te vertellen had dat nieuw voor mij was. Iets dat de inwoners van Rio de Janeiro niet echt bezighoudt: de problematiek van ons platteland, de ontbossing van de Cerrado, de vernietiging van de biodiversiteit en samenleving, alleen tot voordeel van een kleine groep van grote bedrijven. Op die manier kwam ik in contact met Wervel, en zo maakte ik kennis met een nieuwe en bredere wereldrealiteit die ik nu probeer te ontcijferen en te begrijpen.

 

Joannis Karamitsos

Joannis KaramitsosJoannis Karamitsos is één van de vrijwilligers die meewerkt op kantoor bij Wervel.

Kennismaking

Ik ben met Wervel in contact gekomen omdat ik via vrijwilligerswerk.be bij de bib van MundoB beland ben. Wervel zit in hetzelfde gebouw en sprak mij meer aan omdat ik graag iets nieuws bij leer. In de bib van Mundob was dat niet het geval. Ik wilde ook mijn Nederlands verbeteren, mijn vader is Grieks, mijn moeder was Nederlands en ik vond het jammer dat ik mijn taal helemaal kwijtgeraakt was. Het is motiverend en passionerend om de taal opnieuw te leren, elke dag leer ik wel wat bij op dat vlak.

 

Nikolai Pushkarev

Nikolai tijdens een bezoek aan West-Vlaamse varkenshouder die eigen voeders wintWervel laat je kennismaken met Nikolai Pushkarev.

Hoe kwam je in contact met Wervel?

Ik had vroeger van Wervel gehoord naar aanleiding van bezoeken aan Mundo-B. Op een gegeven moment ging ik op zoek naar een plek om m’n interesse in de landbouw verder uit te bouwen en toen kwam ik op een website over vrijwilligerswerk een vacature tegen van Wervel. Deze laatste zocht medewerkers eiwittransitie. Ik nam contact op en dit bleek voor mij een zeer goede vondst!

Wat motiveert je precies om je voor Wervel in te zetten?

Fascinatie voor de agrarische wereld. Ik zie graag een gerevitaliseerd platteland waarin landbouw zijn multifunctionele rol kan spelen. Landbouw op dezelfde manier behandelen als een industrieële sector is een doodsteek, met als gevolg verstikking van de maatschappij.
Ik heb zelf een studie Europees recht afgerond en een tijdje in en rondom de Europese Unie gewerkt. Hoewel ik vroeger letterlijk droomde van een pil die de noodzaak om te eten zou vervangen, begon ik langzamerhand meer bezig te zijn met voedsel en smaken. De eerste echte aanzet tot interesse in landbouw kwam dus letterlijk door de buik. Daarna kwam een moment waarop ik m’n werk opzegde en een tijd in Zuid Amerika op verschillende boerderijen ging werken. Hier sloeg het vuur echt aan want ik realiseerde me de eindeloze mogelijkheden van de landbouw en zijn diepe verwovenheid met zowat alle aspecten van het leven. Niet minder belangrijk is dat het boerenbestaan ook een volwaardige en boeiende levensstijl kan bieden die niet mag verdwijnen.

Hoe belangrijk is Wervel voor jou als consument?

Moeilijk te zeggen. Ik koop al jarenlang voornamelijk biologische producten liefst op de markt, eet zelden vlees; daar zal waarschijnlijk weinig aan veranderen. Jammer genoeg nog geen kemp broek aangeschaft.

Hoe blik je terug en vooruit op je engagement bij Wervel?

Mijn relatief korte tijd bij Wervel heeft me al veel interessante inzichten en ideëen opgeleverd. Voor de toekomst is er nog veel te doen. Ik werk in elk geval verder aan het in beeld brengen van relevante landbouwhandelsstromen aan de hand van Europese statistieken, aan een brede economische analyse om de onzichtbare kosten van de soja-gebonden veeteelt boven water te brengen, het stemgedrag van Europarlementariers over landbouw in kaart brengen etc.: er zullen ongetwijfeld nog veel zaken opkomen.
Op langere termijn, na het afronden van m’n huidige studie landbouweconomie, kijk ik er naar uit om een thema uit te werken voor een doctoraat.